Koningin Máxima en Mariëtte Hamer spreken met ondernemers en bestuurders over de arbeidsmarkt tijdens de coronacrisis

Koningin Máxima, lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap, en SER-voorzitter Mariëtte Hamer brachten vandaag een digitaal werkbezoek aan de regio Utrecht. Het bezoek stond in het teken van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt tijdens de coronacrisis en de consequenties daarvan voor de toekomst.

Koningin Máxima en Mariëtte Hamer spreken met ondernemers en bestuurders over de arbeidsmarkt tijdens de coronacrisis

Koningin Máxima, Mariëtte Hamer en medelid van het Comité Meiny Prins, startten met een gesprek met ondernemers uit het mkb gevestigd op bedrijventerrein Lage Weide in Utrecht. Sommige van deze bedrijven moeten door de coronacrisis vechten om te overleven, terwijl anderen hun groei juist amper kunnen bijbenen. De ondernemers vertelden over de uitdagingen waar zij voor staan en over veranderingen in hun werkzaamheden en daarmee ook in hun personeelsbehoefte.

Het volgende gesprek ging over het initiatief van het management van het bedrijventerrein om een duurzame ‘van werk naar werk’-aanpak te ontwikkelen. Het doel is om mobiliteit van overschotfuncties naar kraptefuncties te organiseren en door tijdelijke mobiliteit van medewerkers rustige momenten en piekmomenten op te kunnen vangen. Onderdeel van de aanpak is om medewerkers meer inzicht te geven in hun competenties en hun scholingsbehoefte. Het initiatief van Lage Weide is gebiedsgericht, omvat meerdere sectoren en er wordt samengewerkt met twee naastgelegen bedrijventerreinen. Hierdoor kan de aanpak in de toekomst eenvoudig worden opgeschaald naar deze terreinen en naar andere plekken in de regio.

Tot slot spraken Koningin Máxima, Mariëtte Hamer en Meiny Prins met bestuurders van de gemeente Utrecht, de provincie Utrecht, regionale onderwijsinstellingen en werkgeversorganisatie VNO-NCW. In dit afsluitende gesprek werd onder andere de rol van het middelbaar beroepsonderwijs, van hogescholen en van de lokale en regionale overheid besproken.

Zowel het Comité als de SER zien goed opgeleide werknemers en doorstroommogelijkheden als één van de kritische succesfactoren voor herstel en groei van het mkb. Het Comité presenteerde in december het Jaarbericht Staat van het MKB 2020. De SER presenteerde de ‘Actie-agenda Leven Lang Ontwikkelen’ om te bouwen aan een sterke en positieve leercultuur in Nederland, zodat mensen kunnen blijven leren en zichzelf blijven ontwikkelen.

Eerder brachten Koningin Máxima en Mariëtte Hamer in het kader van opleidings- en ontwikkelingsfondsen en ondernemende arbeidsmarkt al (virtuele) werkbezoeken aan: