Terugblik jubileumcongres 70 jaar SER Evenement

Vol trots kijken we terug op de succesvolle viering van ons 70 jarig bestaan. Op 1 oktober vierden we deze mijlpaal, in de aanwezigheid van onze eregast Koningin Máxima, met een inspirerend jubileumcongres.

Koningin Máxima arriveert bij het SER gebouw
© Dirk Hol

Onder leiding van dagvoorzitter Nadia Moussaid sprak SER-voorzitter Mariëtte Hamer met onder meer minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees, Ingrid Thijssen (VNO-NCW), Han Busker (FNV) en schrijver David Van Reybrouck over de rol van de SER en de overlegeconomie in een veranderende samenleving. Via kroonlid Luce van Kempen schoof ook het SER-Jongerenplatform aan tafel om mee te praten over hoe de wereld van nu straks wordt doorgegeven aan volgende generaties. Luce gaf symbolisch een wereldbol aan koningin Máxima, waarna 4 jongeren in een speciale video hun toekomstdromen beschreven. Columniste Sheila Sitalsing en tijdgeestonderzoeker Farid Tabarki raakten veel snaren met het uitspreken van hun columns.

“Toen ik hier begon, werd er wel eens gesuggereerd dat ik de deur dicht kwam doen. In plaats daarvan hebben we de ramen wijd open gezet. De sociale partners en Kroonleden worden in hun werk gevoed door allerlei maatschappelijke groepen en mensen uit diverse beroepsgroepen, zoals de zorg, het onderwijs, de techniek, individuele burgers en natuurlijk ook de jongeren. We zijn actiever dan ooit. Daarmee gaan we op weg naar het volgend jubileum!
Mariëtte Hamer, voorzitter SER.

Livestream

Vanwege de coronacrisis werd een livestream ingezet waarvoor je je van tevoren kon registreren. Ruim 750 belangstellenden vierden het jubileum zo met ons mee.

Nagenieten

Wil je nog even nagenieten of sfeerproeven van programmaonderdelen waarbij je niet virtueel aanwezig kon zijn? Of heb je het congres gemist en wil je toch graag een indruk krijgen? Kijk hieronder de livestream geheel of gedeeltelijk terug, bekijk het filmpje met SER mijlpalen en verdiep je in de toekomstdromen van jongeren. De teksten van de columns van Sheila Sitalsing en Farid Tabarki zijn uiteraard ook terug te lezen.

 • Livestream terugkijken
  Bekijk hier de hele livestream terug
 • SER mijlpalen
  De sociale partners en kroonleden van de ‪SER vormen al 70 jaar samen een solide basis om tot oplossingen en adviezen te komen voor ingewikkelde problemen.
  Een overzicht van mijlpalen van toen tot nu.
 • Toekomstdromen
  4 jongeren vertellen hoe zij de toekomst zien vanuit klimaat, (culturele) diversiteit, werkgelegenheid en gezondheid.
 • Columns
  Sheila Sitalsing
  Farid Tabarki

Quotes

"De SER is de polder op zijn best. Dat komt door de combinatie van geleerde kroonleden, en de meer praktisch gerichte vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers. Daardoor bevatten SER-adviezen niet alleen deskundige analyses, maar ook aanbevelingen die op maatschappelijk draagvlak kunnen rekenen".
Wouter Koolmees, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

"Mensen niet alleen gevoel geven dat er naar hen geluisterd wordt, maar ook daadwérkelijk luisteren - een burgerpanel zou uitkomst kunnen bieden". 
David Van Reybrouck, schrijver

"We moeten Nederland toekomstbestendig maken en de SER is daarvoor een fantastisch instrument".
Ingrid Thijssen, voorzitter VNO-NCW

"Een diverse samenstelling van het ledenbestand die allemaal inspraak hebben is belangrijk voor het draagvlak".
Han Busker, voorzitter FNV

Foto’s

Klik op een foto voor een groter beeld.

De foto's zijn niet rechtenvrij. Wil je de foto's gebruiken, neem dan contact op met de fotograaf Dirk Hol.

70 jaar SER: Verbinding in samenleving © Erik Brolin on Unsplash