Alexandra van Selm – Beleidsmedewerker Economische Zaken

“Bij de SER is ruimte voor inhoud én kwaliteit.”

 
Het werk van een beleidsmedewerker betekent vooral: het schrijven en begeleiden van adviezen. Je moet dus fundamenteel nadenken over ‘grote’ vraagstukken. Bijvoorbeeld over een nieuw zorgstelsel. Hoe zou het er uit moeten zien? Hoe zou het idealiter werken? Bij de SER komt de economische problematiek in zijn volle breedte voorbij. Van arbeidsmarktvraagstukken tot de vraag hoe we onszelf in de toekomst van energie kunnen voorzien. Zo bezien zit ik als econoom hier op mijn plaats.

Ik vind het werk ook leuk: veel praten met andere organisaties en me goed inlezen. Je kunt ook altijd voor verrassingen komen te staan, bijvoorbeeld als je op een andere conclusie uitkomt dan in de vraagstelling van het advies besloten lag. Dat zijn wel de momenten waarop je de discussie verder kan brengen.

Als secretaris van een adviescommissie zit je middenin het krachtenveld van werkgevers, werknemers en kroonleden. Juist in dat spanningsveld kan de SER zich onderscheiden door een onafhankelijke rol te spelen. Je moet dus alle argumenten afwegen. Dat kan alleen als je veel ruimte neemt voor diepgang, voor inhoud èn kwaliteit. Aan mij de taak om het zo op te schrijven dat beide geledingen zich in het resultaat kunnen vinden. Tegelijkertijd moet ik het wel zo specifiek en gedetailleerd mogelijk formuleren. Ik zie dat als een echte uitdaging.

Toen ik nog in het buitenland werkte, merkte ik dat het poldermodel daar behoorlijk populair is. Ik moest altijd uitleggen hoe en waarom het zo goed werkt. En ook binnen Nederland zie je dat de SER echt een reputatie heeft die deuren opent. In mijn vorige baan viel het niet altijd mee om een belangrijk iemand te spreken krijgen. Nu hoef ik alleen maar de telefoon te pakken. Nou ja, bij wijze van spreken dan…

Wat me ook bevalt: aan de ene kant is de organisatie groot genoeg om met veel verschillende mensen in aanraking te komen, aan de andere kant zijn er korte lijnen zodat je snel degene te spreken krijgt die je zoekt. Iedereen die hier werkt is heel sociaal bewogen, daardoor hebben we goede discussies die inhoudelijk heel interessant zijn.

Alexandra van Selm